Περιεδρικό Συρίγγιο

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μία μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος, κοντά στο πρωκτό. Όταν δεν υπάρχουν άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες και αίτια (νόσος Crohn, ιδρωταδενίτιδα, τραυματισμός, κ.ά.), είναι συνήθως η εξέλιξη ενός περιεδρικού αποστήματος.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή του πρωκτού, πυρετός, ευαισθησία στην επαφή, οίδημα και εκροή υγρού ή πύου. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, πρωκτοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία ή ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα.

Θεραπεία συριγγίων με laser

Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί ένα περιεδρικό συρίγγιο η μοναδική θεραπεία είναι η χειρουργική. Σκοπός της θεραπείας είναι να διακοπεί αυτή η μη φυσιολογική δίοδος επικοινωνίας μεταξύ του δέρματος και του εσωτερικού του εντέρου, χωρίς να τραυματιστούν οι σφιγκτήρες μύες του πρωκτού.

Κατά την θεραπεία, με laser γίνεται σύγκλειση του έσω στομίου του συριγγίου και στη συνέχεια, εισάγεται εντός του συριγγώδους πόρου μια οπτική ίνα laser, η οποία εκπέμπει θερμική ενέργεια κυκλοτερώς. Η κυκλική διάχυση της ενέργειας, μέσω της οπτικής ίνας, προκαλεί καταστροφή του συριγγίου και ουσιαστικά σφραγίζει το συρίγγιο εκ των έσω, χωρίς να επηρεάζει καθόλου τους σφιγκτήρες μύες, οπότε η πιθανότητα ακράτειας είναι μηδενική.