Ραγάδα Πρωκτού

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη ραγάδα του πρωκτού έχουν ως στόχο τη διακοπή του φαύλου κύκλου δυσκοιλιότητα – πόνος – σπασμός του σφιγκτήρα. Σαν αρχική θεραπεία χρησιμοποιείτε ένας συνδυασμός τοπικών αλοιφών, οι οποίες χαλαρώνουν τον πρωκτικό σφιγκτήρα, μαζί με καθαρτικά. Αν αυτές οι μέθοδοι αποτύχουν, τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε τον παρακάτω θεραπευτικές αγωγές μέχρι να επιτύχουμε επούλωση της ραγάδας.

Θεραπεία ραγάδας με botox

Η θεραπεία με χρήση Botox είναι ευρέως γνωστή σαν μία ασφαλή και αποτελεσματική αισθητική θεραπεία. Περιλαμβάνει αφαίρεση του ουλώδους ιστού γύρω από την περιοχή της βλάβης μέχρι να φτάσουμε σε υγιές δέρμα (εκτομή ή νεαροποίηση της ραγάδας) και χορήγηση Botox στον σφιγκτήρα του πρωκτού. Το αποτέλεσμα είναι χαλάρωση του σφιγκτήρα, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει αποκατάσταση της αιμάτωσης στην περιοχή, γεγονός που διευκολύνει την επούλωση της ραγάδας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασφαλή διαδικασία, η οποία μπορεί να επαναληφθεί, αν χρειαστεί. Περίπου το 50-60% των ασθενών παρουσιάζουν βελτίωση μετά από μία συνεδρία.

Πλάγια σφιγκτηροτομή

Η πλάγια σφιγκτηροτομή πραγματοποιείται υπό γενική ή περιοχική (επισκληρίδιο) αναισθησία ως ημερήσιο χειρουργείο. Διαρκεί περίπου 20 λεπτά και περιλαμβάνει διατομή του σφιγκτήρα του πρωκτού ώστε να ελαττωθεί η τάση του. Η χαλάρωση οδηγεί σε βελτίωση της αιμάτωσης της περιοχής, και αυτή με τη σειρά της σε επούλωση της σχισμής. Παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά θεραπείας (>95%) και αποτελεί την μέθοδο εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση της πρωκτικής ραγάδας.