Λίπωμα

Το λίπωμα παρατηρείται όταν λιπώδης ιστός αναπτύσσεται αργά κάτω από το δέρμα. Ένα λίπωμα μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά συνήθως εμφανίζεται στο λαιμό, στους ώμους, στην πλάτη, στην κοιλιά, στα πόδια ή στους μηρούς. Τα λιπώματα είναι μαλακά στην αφή, κινούνται εύκολα αν τα αγγίξετε με το δάχτυλό σας, βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα, είναι άχρωμα και μεγαλώνουν αργά. Το λίπωμα είναι οδυνηρό αν αναπτυχθεί σε νεύρα κάτω από το δέρμα, αλλά υπό άλλες συνθήκες δεν πονάει.

Τα λιπώματα ταξινομούνται στους καλοήθεις όγκους ή όγκους λιπώδους ιστού. Αυτό σημαίνει ότι το λίπωμα δεν είναι καρκίνος και σπάνια μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό. Στους ενήλικες μεταξύ των 40 και 60 ετών, τα λιπώματα μπορεί να μοιάζουν πολύ με μια καρκινική κατάσταση που ονομάζεται λιποσάρκωμα, είναι επώδυνα και αναπτύσσονται γρήγορα κάτω από το δέρμα. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του τύπου λιπώματος αυξάνεται εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό λιπωμάτων.

Ορισμένα σύνδρομα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λιπωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν: Adiposis dolorosa (μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά, επώδυνα λιπώματα), Σύνδρομο Cowden, Σύνδρομο Gardner και τη νόσο Madelung.

Η διάγνωση του λιπώματος πραγματοποιείται συνήθως με την κλινική εξέταση. Η απεικόνιση των λιπωμάτων με χρήση υπερήχων και μαγνητικής τομογραφίας, τόσο για διάγνωση όσο και για παρακολούθηση αποτελεί την μέθοδο εκλογής.

Θεραπεία λιπώματος

Ένα λίπωμα που παραμένει στον οργανισμό σας συνήθως δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης ενός λιπώματος είναι η χειρουργική αφαίρεσή του με τοπική αναισθησία, σε περίπτωση που εξακολουθούν να αυξάνονται σε μέγεθος. Τα ευμεγέθη ή πολλαπλά λιπώματα αφαιρούνται με μέθη στο χειρουργείο μιας ημέρας με σκοπό την ποιότητα ιατρικής παροχής στον ασθενή. Τα λιπώματα όταν αφαιρεθούν χειρουργικά σπάνια αναπτύσσονται ξανά.