Ο Δουκάκης Παραδέλλης αποφοίτησε από τα εκπαιδευτήρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής το 2003 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Ludwig Maximillians Universität (LUM) και του Πολυτεχνείου του Μονάχου (TUM). Το 2010 έλαβε το Πτυχίο Ιατρικής και την Approbation als Arzt από το Κρατίδιο της Βαυαρίας στη Γερμανία.

Ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική στη Maria Theresia Klinik, Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο του Ludwig Maximilians Universität και στη Schreiber Klinik, Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο του Technische Universität στο Μόναχο.

Η εκπαίδευσή του ολοκληρώθηκε στην Α’ Χειρουργική Κλινική και Μονάδα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα και το 2017 απεκτήσε τον Τίτλο της Ειδικότητας στη Χειρουργική. Το 2018 ανακυρήχθηκε Facharzt für Allgemeinchirurgie από τον Ιατρικό Σύλλογο της Βαυαρίας.

Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας εκπαιδεύτηκε σε όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής και ιδιαίτερα στη Χειρουργική του Πεπτικού Συστήματος, των παθήσεων της Χοληδόχου Κύστεως, της Αιμορροϊδοπάθειας και των Ενδοκρινών Αδένων. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αποκατάσταση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος και στο Ρομποτικό σύστημα DaVinci. 

Παράλληλα εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή σε πρωτοποριακές θεραπείες των παθήσεων ήπατος & χολής και θεματολογία: Η Αντιοξειδωτική Προετοιμασία πριν από Μείζονες Ηπατεκτομές. Το πειραματικό πρωτόκολλο διενεργήθηκε με Υποτροφία από την Ελπεν και το 2021 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Από το 2018 είναι Επιμελητής της Στ’ Χειρουργικής Κλινικής (Κέντρο Αριστείας στην Χειρουργική του Παχέος Εντέρου & Ορθού) του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και από το 2020 Θεράπων Ιατρός στο Νοσοκομείο Μητέρα. Επιπλέον είναι Εκπαιδευτής στο Κέντρο Προσομοίωσης στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική του NoDE Institute και Ομιλιτής στα Σεμινάρια Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου (C.LA.S.S.) & (C.RO.S.S.)